Merhaba Online Satış Sitemize Hoşgeldiniz
Sahibinden Twitter Facebook

0536   314  53 22

0546  207  46  06

Yıldız Sanayi Sitesi Seyrani Camii Altı Ostim Ankara

Arama:

TURBO HAKKINDA ŞEYLER

Turbo Nedir?

 
Turbo kavramı otomobillerle yakından alakalı bir kavramdır. Turbo, motora atmosferik basıncın üzerinde hava vererek küçük hacimli motorlardan daha yüksek güç alınmasını sağlayan bir pompadır.
 
Bir akışkan olan havayı, kompresyonla yanma odası olan silindirlere gönderirler. Havayı sıkıştırmanın avantajı, silindirlere daha fazla oksijen gönderebilme imkanı demektir. Böylece; daha fazla yakıt (benzin) girdisi sağlanır. Bu sayede her patlamadan daha fazla güç elde edilir. Turbo uygulanmış bir motor, standart motorlardan daha fazla güç sağlar. Ayrıca şunu da gözardı etmemek gerekir ki motorun ağırlık/performans oranı önemli oranda artar.

 

 

Turbo neden arızalanır?

 
1)    Yağ Kirliliği turbo için özellikle motor revizyonlarından sonra motorun yağ kanallarında kalan talaşlar ve çapaklar motora monte edilen yeni veya bakımı yapılmış turbonun burçlarında, milinde ve gövdesinde derin çiziklere ve aşınmalara neden olacaktır. Bu durumda turbo arızalanacak ve kullanılmaz hale gelecektir.

 

 
Yapılması gerekenler:  Motor yağının ve filtresinin yeni değişilmiş olsa bile tekrardan değişmesidir.
 
2)    Yağlama Yetersizliği
 
Uzun süre kullanılmış ve değiştirilmemiş kirli yağ ve dolmuş yağ filtresi yetersiz yağlamaya neden olur. Turboya gelen yetersiz yağ nedeni ile turbo milinde ve burçlarda menevişlenmeye ve yanmaya neden olur.
 
Turbo yağ giriş-çıkış flanşlarına sürülen silikon sıvı contalar turbo şarj yağ kanallarının tıkanmasına ve yetersiz yağlanmaya neden olur. Bu nedenle araç bakımlarını  zammında hatta  zamanı gelmeden 1 000 km öncesinden yaptırın
 
3)    Emme Pervanesinde Yabancı Cisimlerden Kaynaklanan Hasarlar
 
Hava filtresi tarafındaki borularda kalan cıvata, üstübü, somun vs. gibi yabancı cisimler resimde görüldüğü gibi turbo pervanesinde hasarlara neden olacaktır. Orijinal veya kaliteli filtre kullanın işin ehli kişilerle çalışın
 
4)    Türbün Tarafında Yabancı Cisimlerden Kaynaklanan Hasarlar
 
Motor sibop ketsiye-piston sardıysa ya da manifolttan bir parça koptuysa bu parçalar turbo mili kanatlarında hasara neden olur.
 
Yukarıda belirtilen nedenlerle arızalanan turbo şarj garanti dışıdır. Ortalama 1000 derece sıcaklıkta 100.000 – 120.000 devirde çalışan turbonun uzun ömürlü olmaları için kullanılmalarında özen gösterilmelidir. Hava filtrelerinin ve motor yağının her zaman temiz olmasına dikkat edilmelidir.
 

Turboları uzun ömürlü olması için nelere dikkat edilmelidir?

 
Öncelikle kötü kalitede hava filtreleri zamanla aşınmakta ve buradan kopan tel veya kâğıt parçaları turbonun içine çekilerek turbonun emiş pervanesini kırmaktadır. Ayrıca hava filtrelerini temizlemek için basınçlı hava tutmak çok sakıncalıdır. 
 
Motordan kopup gelen kırık segman veya piston parçacıkları mercimek kadar küçük olsalar bile dakikada 150 bin devirde dönen egzoz pervanesine çarptıkları zaman büyük hasarlar meydana getirirler. Matkap ile delinmesi mümkün olmayan pervane kanatları bu yüksek devirde dönerken her hangi bir sert cisimle temas ettiğinde hemen kırılmaktadır. Bu nedenle motorun sürekli olarak bakımlı olmasına dikkat edilmelidir.
 
Hafif araçlar da turbo ile daha hızlı bir sürüş gerçekleşmektedir. Hafif araçlarda turbo arızaları genellikle bakımı yapılmamış araçlarda görülmektedir. Turbo bakımının yaptırılması turbo hafif araçlar da gücün ve hızın korunmasına yardımcı olur. Bununla da kalmaz , aracın performansın da etkilidir. Hafif araçlar da turbo bakımı ile gerçekleşen bu olumlu gelişmeleri sürdürebilmek adına hafif araçların turbo bakımını yaptırmak gerekir. Turbo bakım işlemi yapılmamış turbo motorlu hafif araçlar da daha sonra çeşitli sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Bunlardan biri turbo arızasıdır. Turbo araçlar da turbo tamirine ihtiyaç duyulan durumlar da , en iyi hizmeti veren ilhan turbo tamiri , bostancı oto sanayi sitesin de hizmet vermektedir. Hafif turbo araçlarınıza turbo tamiri ve turbo bakımı hizmetinin yanında , sıfır kilometre motor desteği de sağlanmaktadır. Hafif turbo aracınızla istek internet sitemizden randevu formunu doldurarak isterseniz de İlhan turbo tamiri servisimize gelerek, işlemlerinizi yaptırabilirsiniz...

YÜKSEK BASINÇ TURBO

Genellikle motorun modifiyesinde sağlanmaya çalışılan daha fazla basınçlı soğuk hava girişi ve bunu belirli oranlarda besleyebilecek yakıt enjeksiyonudur. Yanma odasında patlayarak piston hareketini sağlayan hava benzin karışımında benzin oranı hava oranına göre çok azdır. Genellikle 14:1 veya 15:1 gibi hava:benzin oranları ile bu patlama gerçekleşmektedir.


İçeri giren havadaki moleküllerin yoğun olması en önemli faktördür. Bu da ısı farkına göre değişir. Soğuk hava sıcak havadan çok daha yoğundur. İçeri giren hava ne kadar yoğun olursa içerdeki patlama o derece şiddetli, üretilen güç ve tork da o derece yüksek olur. Otomobillerin soğuk havada daha iyi performans göstermelerinin ve hava filtrelerinin soğuk hava alacak şekilde monte edilmesinin sebebi de budur. Daha fazla yoğun havayı içeri almanın ise çeşitli yolları vardır

Literatürde aşırı besleme olarak da tabir edilen ve birbirine benzer mantıkla çalışan Turboşarj, Süperşarj ve Kompresör uygulamaları buna örnektir.

Süperşarj

Şekilde görüldüğü gibi, süperşarj aslında basit bir kompresördür. Dışarıdan gelen havayı basınçlı bir şekilde içeri püskürtecek şekilde dizayn edilmiştir.Süperşarjın iki çeşit uygulanması mümkündür. Emme manifoldu ile throttle body arasına veya throttle body’nin önündeki hava girişine monte edilebilir. Eğer emme manifoldu ile throttle body arasına monte edilirse, enjeksiyon sisteminde mekanik bir değişiklik yapmadan benzin akışının ayarlanması mümkün olur. Bu genellikle yarış otomobillerinde de tercih edilen daha pratik bir sistemdir. Eğer süperşarj throttle body’nin önünde monte edilirse, gelen basınçlı havayı karşılamak için normalden daha yüksek basınçla yakıt püskürtülmesi gerekecektir.

Süperşarjın içindeki kompresör çalışma gücünü yine motor kayışlarından ve dişlilerden alır. Bu çalışmak için turboşarja göre daha fazla güç gerektiren bir sistemdir. Ayrıca sağladığı sıkışma sebebiyle motorun çabuk yıpranmasına sebep olmaması için motor kompresyon oranı pistonların değişmesi suretiyle düşürülmelidir.

Dezavantajı

Aynı silindir hacminde ve aynı yanma odalarına sahip iki motordan, süperşarj uygulanmış olan motor aynı büyüklük içinde daha fazla sıkıştırma ile çalışacak ve daha fazla benzin yakacaktır. Buna karşılık turbo uygulamasındaki kadar yüksek güç veremeyecektir.

Avantajı

Turboşarj uygulamasında, turbonun devreye girmesi için yanan gazın geri dönmesi ve türbünü doldurması gerekmektedir. Fakat Süperşarj uygulamasında turbonun devreye girmesi için gereken zaman ve motor devri, süperşarjın devreye girmesi için gerekmemektedir. Gaz pedalına ilk basıldığı anda açılan süperşarj, en alt devirden itibaren gücünü gösterecektir.

Turboşarj

Turboşarj, egzoz gazı ile çalışan bir süperşarj olarak tanımlanabilir. Gücünü süperşarj gibi kayışlardan ve dişlilerden değil, egzoz gazının basıncından alır.

Şekilde görüldüğü gibi, yanma odasında patlayan hava benzin karışımı, gaza dönüşerek egzoz sübaplarından egzoz manifolduna doğru itilir. Bu aşamada egzoza giden gazın basıncı, yol üzerindeki turbonun pervanesini döndürür ve bu yönlü pervane sayesinde gazın önemli bir kısmını türbüne girer. Türbün basınçlı gazla dolduğu andan itibaren ters yöndeki kompresör pervane de basınçla dönmeye başlar. Gazı, basınçlı bir şekilde, dışarıdan alınan ve emme manifoltuna giren temiz havanın üzerine püskürterek motora giren toplam hava yoğunluğunu ve basıncını normalin yaklaşık %50 daha üstüne çıkarır. Bu da içeri giren havanın benzinle birlikte ateşlendiğinde çok daha şiddetli bir patlama gerçekleştirmesini sağlar.

Tabi ki süperşarjda olduğu gibi, turboda da motor kompresyon oranı atmosferik motorlara göre daha düşük tutulmalıdır. Aksi takdirde yüksek basınçtan dolayı motor çabuk yıpranacak ve hatta çok zorlandığı durumlarda motorun patlama riski ortaya çıkacaktır.

Turbo uygulaması, motorun pistonları ve gerekiyorsa diğer aksamının da uygun şekilde değiştirilmesi suretiyle yapılmalıdır. Gücün %50’lere varan artışına dayanma ihtimali zayıf olan şanzıman ve aktarma sisteminin de değiştirilmesi gerekebilir.

Turbo motorlar kullanılırken dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise otomobili yüksek devirlerde kullandıktan sonra motor stop edilmeden önce kısa bir müddet de olsa rölantide çalıştırılarak, türbünün boşalması ve soğumasına izin verilmesidir. Aksi takdirde gazın sirkülasyonu esnasında türbün boşalmadan bir miktar gaz içerde hapis olacak ve zaman içinde turboyu ciddi şekilde yıpratacaktır. Turbo uygulamasının motorda çok daha fazla yük ve yüksek ısılara yol açacağı ve bunun için intercooler uygulamaları veya diğer soğutma yöntemleri gerektiği unutulmamalıdır.

Turbo uygulaması özellikle ülkemizdeki otomobil modellerinde süperşarjdan daha yaygındır.

Bu uygulamanın bir çok zaman Avrupalı standart otomobillerde fabrika çıkışı uygulandığı da görülmektedir. Örnek olarak VW’nin 1.8 litre hacimli 125 beygir güç üretebilen motoruna uygulanan çok küçük türbünlü bir turbo ile 1.8T motorunu yarattığı ve 150 beygir güç ürettiği bilinmektedir.

Eski Honda Accord’larda kullanılan 2 litre motorlu 135 beygir güç üretebilen Honda motoru, Rover tarafından 220 coupe turbo ve Rover 620ti modellerinde güçlü bir turbo ile kullanılmıştır. Sonucunda 200 beygir güç üreten bir makine ortaya çıkmıştır

Twin Turbo - Turbo Fiyatları,Turbo Tamiri ve Satışı - Garantili Turbo Satışı

 

Genel Turbo Arızaları Çeşitli Nedenlerden Meydana Gelmektedir. Yağdan Talaş Alması, Hava Filitresinden Parça Çekmesi, Aracın Periyodik Bakımını Zamanında Yaptırmamak, Motorun Yığdırılması Gibi Nedenler Aracınızın Turbosunun Bozulmasında En Önemli Nedenlerdir.

Arızalanmış, Bozulmuş Olan Oto, Ticari Araç, Kamyonet, Kamyon ve Diğer Taşıtların Turbolarını İster Benzinli Olsun İster Dizel Olsun Garantili Şekilde Tamirini Yapıyoruz.

İstek Doğrultusunda Kendi Atölyemizde Montajıda Yapmaktayız.

Has Turbo kaliteli, hızlı, müşteri memnuniyeti odaklı servis hizmeti araçlarının turbo satış ve bakımını yapmaktadır. Satışını ve tamirini, bakım ve onarımını yaptığımız turbonun yedek parça satışı yapılmaktadır. Arızalı turboların onarımı Çok Kısa sürede yapılmaktadır. Turbo arıza tespitlerinizi ücretsiz yapmaktayız

Turbo Arızalandı Ne Yapmalıyım ?

1) Araç Servisinizden orjinal turbo fiyatını alın.

2) Ucuz turbo alamaya çalışmaktansa turbonuzun tamirinin mümkün olup olmadığını öğrenin. Has turbo arıza tesbit ve arızanın fiyatlandırmasından   ücret talep etmemektedir.

3) Tamir için isim yapmış yerleri tercih edin ve tamiri için ehli yerler seçin. Defalarca alamadığınız performans için turboyla uğraşmak zorunda kalmayın!

4) Turbonuzun bu arızayı neden yaptığını tesbit edin veya ettirin. Örneğin : Yağlama eksikliği veya yetersizliği. motordan parça alması gibi.Bu sayede aynı arızadan turbo sorunu yaşamanızın önüne geçebilirsiniz.

5) Firmalardan fiyat alırken turbo sorununuzun çözümünün ne gibi garantileri kapsamında olduğunu mutlaka sorun

6) Turbonuzu alacağınız , yaptıracağınız firmayı ve sahiplerini mutlaka internetten araştırınız.

 

Tüm Hakları Saklıdır.Aksoy Turbo 2014 Design by Raci Taşan